اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما بر افکار خودکشی و تحریف‌های شناختی افراد با سابقه خودکشی

نویسندگان

    احسان پروین * دانشجوی دکتری، گروه علوم تربیتی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران parvin99@gmail.com

کلمات کلیدی:

درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما, افکار خودکشی, تحریف‌های شناختی, جوانان

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما بر افکار خودکشی و تحریف‌های شناختی جوانان با سابقه خودکشی بود.
روش: پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. از این رو، جامعه آماری پژوهش شامل افراد 18 تا 25 ساله با سابقه خودکشی بود که در سال 1401 به یک مرکز مشاوره و روان‌درمانی خصوصی در منطقه 10 تهران مراجعه کرده بودند و به شیوه نمونه‌گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ترومای مانارینو و همکاران (2014) اجرا شد. به منظور گردآوری داده‌ها، ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحریف‌های شناختی الیس (2000) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI) بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه‌گیری‌های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته‌ها: با توجه به مقدار F و سطح معناداری در تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر در متغیر تحریف‌های شناختی (15/7 = F و 001/0 = P) و افکار خودکشی (40/7 = F و 001/0 = P) می‌توان نتیجه گرفت که مداخله به کار رفته در این پژوهش یعنی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما به عنوان متغیر مستقل به طور معناداری باعث وقوع تغییرات در متغیرهای وابسته (تحریف‌های شناختی و افکار خودکشی) شده است.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های موجود می‌توان نتیجه‌گیری نمود که برای درمان جوانان با سابقه خودکشی، درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما می‌تواند مفید واقع شود.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۱/۰۶/۰۱

ارسال

۱۴۰۱/۰۳/۰۱

بازنگری

۱۴۰۱/۰۴/۳۰

پذیرش

۱۴۰۱/۰۵/۱۳

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما بر افکار خودکشی و تحریف‌های شناختی افراد با سابقه خودکشی. (2022). پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی، 1(2)، 39-46. https://maherpub.com/pdmd/article/view/61

مقالات مشابه

1-10 از 128

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.