پیش‌بینی نشانه‌های وسواس جبری بر اساس حساسیت اضطرابی و نقص‌های شناختی

نویسندگان

    مائده خوش اخلاق * کارشناس ارشد، گروه روانشناسی بالینی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران . zimer778@gmail.com
    فاطمه عامری فرانی کارشناسی ارشد، گروه روان شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،‌ ایران.
    زینب قائد رحمتی کارشناس ارشد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی، لرستان

کلمات کلیدی:

نشانه‌های وسواس جبری, حساسیت اضطرابی, نقص‌های شناختی

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر، پیش‌بینی نشانه‌های وسواس جبری بر اساس حساسیت اضطرابی و نقص‌های شناختی بود.

روش‌ها و مواد: این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی ۴۰۰ شرکت‌کننده بزرگسال ساکن تهران انجام شد که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان و کرجسی انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس نشانه‌های وسواس جبری (OCI-R)، مقیاس حساسیت اضطرابی (ASI-3) و پرسشنامه نقص‌های شناختی (CFQ) استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS-27 و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین حساسیت اضطرابی و نشانه‌های وسواس جبری (r=.54, p<.01) و بین نقص‌های شناختی و نشانه‌های وسواس جبری (r=.48, p<.01) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که حساسیت اضطرابی (β=.42, p<.001) و نقص‌های شناختی (β=.36, p<.001) پیش‌بینی‌کننده‌های معنادار نشانه‌های وسواس جبری هستند و مدل کلی قادر به تبیین ۳۴ درصد از واریانس نشانه‌های وسواس جبری بود (R²=.34).

نتیجه‌گیری: حساسیت اضطرابی و نقص‌های شناختی نقش معناداری در پیش‌بینی شدت نشانه‌های وسواس جبری دارند؛ بنابراین مداخلات درمانی باید به بهبود این مؤلفه‌ها توجه ویژه داشته باشند.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

چاپ شده

۱۴۰۴/۰۲/۳۰

شماره

نوع مقاله

مقالات

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>