تعیین کننده های روانی- اجتماعی قلدری سایبری در اوایل بزرگسالی:  نقش سواد رسانه ای و خود افشایی آنلاین

نویسندگان

    هادی صمدیه * استادیار، گروه روان¬شناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران (نویسنده مسئول). h.samadieh@birjand.ac.ir
    فائزه حداد کارشناس روانشناسی، گروه روان شناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
    طاهره کامیابی مسک کارشناس روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
    آیدا مهاجرپور دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، گروه روان¬شناسی دانشگاه خیام، مشهد، ایران

کلمات کلیدی:

دانشجویان, قلدری سایبری, سواد رسانه ای, خودافشایی آنلاین

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به گسترش اینترنت و شبکه­ های اجتماعی، افراد زیادی به ویژه نوجوانان و جوانان زمان زیادی را صرف استفاده از این فناوری­ها می­کنند. در چنین شرایطی، اخیراً قلدری سایبری به عنوان یک نگرانی جدی در حوزه سلامت روانی-اجتماعی ظهور پیدا کرده است. مطالعه حاضر با هدف پیش­بینی قلدری سایبری دانشجویان بر اساس مؤلفه ­های سوادِ رسانه­ای و خودافشایی آنلاین انجام شد.

مواد و روش‌: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را دانشجویان دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 (12000 نفر) تشکیل دادند. از این تعداد، 398 نفر به روش نمونه­ گیری در دسترس در مطالعه شرکت کردند. جمع­آوری داده­ ها از طریق مقیاس­ه ای قلدری و قربانی ­سایبری (لام و لی، ۲۰۱۱)، خودافشایی آنلاین (والکنبرگ و پیتر، ۲۰۰۷) و پرسشنامۀ سواد رسانه‌ای (فلسفی، 2015) صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ­ها با روش­های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه همزمان از نرم ­افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که همبستگی منفی و معناداری بین درک محتوای پیام­های رسانه­ای و گزینش آگاهانه با قلدری سایبری وجود داشت (P<0.01). ارتباط میان خودافشایی عمیق و قربانی شدن سایبری نیز مثبت و معنادار بود (P<0.05). نتایج تحلیل رگرسیون نشان ­داد که خودافشایی آنلاین و مؤلفه ­های سواد رسانه­ای (به جز تحلیل پیام­های رسانه)، پیش ­بینی کنندۀ معنادار قلدری سایبری بودند (P<0.01) .

نتیجه‌گیری: بنابراین، آموزش مهارت­های سوادِ رسانه­ ای و مدیریت خودافشایی در فضای مجازی توسط متخصصین روان­شناسی و علوم ارتباطات، نقش مهمی در پیشگیری از قلدری سایبری ایفا می­کند.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۷/۲۵

ارسال

۱۴۰۳/۰۴/۲۰

بازنگری

۱۴۰۳/۰۶/۱۷

پذیرش

۱۴۰۳/۰۶/۳۰

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

تعیین کننده های روانی- اجتماعی قلدری سایبری در اوایل بزرگسالی:  نقش سواد رسانه ای و خود افشایی آنلاین. (1403). پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی، 1-15. https://maherpub.com/pdmd/article/view/203

مقالات مشابه

1-10 از 97

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.